fullsizeoutput 140 1 | Domestic Science
 • Set
  593

Det er efterhånden et must at kunne mønstre en broichebolle. Det er bare den ultimative burgerbolle. Og alle elsker burgers!

Derfor har jeg over længere tid, undersøgt bøger og nettet efter en ultimativ opskrift på briocheboller – og jeg tror jeg har den nu. Resultatet er i hvert yderst tilfredsstillende.

 

Jeg gunner op på gær, da jeg også gerne vil kunne bruge opskrift i madkundskab. Derfor er der 50 g gær, hvilket gerne skulle poppe hæveprocessen en smule.

 

4-6 styks – afhængig af dit valg af størrelse.

 

4 spsk Lunken vand.

4 spsk Lunken mælk.

50 g Gær.

500 g Mel.

4 Æg (+1 til pensling).

1 tsk Salt.

250 g Smør.

50 g Sukker.

½-1 tsk Kardemomme.

 

fullsizeoutput 13d 1 | Domestic Science

Konsistensen skal gerne se ud som på ovenstående billede. Jeg siger altid til mine elever, at det der er så essentielt og fantastisk ved et fag som madkundskab, er at du ikke kan læse og se alt – som på dette billede. Derfor smag på dejen. Og ja, der er æg i dejen… Så håber ikke er kommer en shitstorm fra speltmødre og lignende. Nå, men dejen smager fantastisk! Smørret giver den lækrest smag til dejen. Og her kommer det. Dejen skal føles fløjlsblød i munden munden. Så har du den rigtige konsistens. Dejen kan nemlig godt virke meget slatten ift. “normale” bolledeje.

 

 1. Tænd din ovn på 190º over- og undervarme.
 2. Skær smørret i tern. Så bliver det lettere blødt.
 3. Lun mælken så den er fingervarm.
 4. Rør gæret ud i den lune mælk sammen med kardemomme og sukker.
 5. Tilsæt æggene.
 6. Tilsæt nu mel og salt. Kom lidt mel i ad gangen, således at væsken langsomt kan optage melet. Brug en si. Så kommer der ingen klumper i dejen.
 7. Nu tilsættes smørternene lidt efter lidt. Ælt dem ind i dejen til der ikke er de store smørklumper tilbage. Du skal ælte dejen  i 8-10 minutter. Så hvis du en rørmaskine, er det at foretrække og gøre di liv meget nemmere. Dejen vil blive lidt klistret. Men bare rolig. Den er stadig til at arbejde med senere.
 8. Sæt dejen til hævning et lunt sted i ½ time.
 9. Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade og form 4-6 boller. Lad bollerne efterhæve 20 minutters penge mere. Gerne mere.
 10. Pensl bollerne med det sidste æg – sammenpisket.
 11. Brioche-bollerne bages i ca. 18 minutter.

 

 

Lad dem køle let inden de serveres.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide