• Set
    50

Ej, det er en god chili con carne, mor og far!

Du holder din mund, skat!

Ungerne anede ikke at det var vegetarisk chili con carne, da de kom hjem fra fodboldtræning…

 

Chili sin carne er en vegetarisk fortolkning af chili con carne. Og en god en af slagen.

Det er en ret, som børn kan forholde sig til, da jeg vil tillade mig at kalde chili con carne for en del af menuerne i mange hjem.

Jeg arbejder også med chili con carne i 6. klasse, hvilket garanterer en forforståelse for retten, når vi arbejder med chili sin carne i 7. klasse valghold. Her arbejder vi med vegetarmad og frugt og grønt.

 

Jeg arbejder i tiden på højtryk på et forløb om madmæssigt mangfoldighed. Og her bliver der også eksperimenteret og observeret på egne børn. Det er en pudsig ting med vores higen efter kød. Mine børn var vilde med chili sin carne første gang. Men jo flere gange vi får det, er det også som om, at de savner kødet – bare en lille smule. Der er mange processer og faktorer på spil, når vi snakker madmæssigt mangfoldighed. En ting, som jeg finder vigtigt, er at vi er åbne over for andre kulturer, sundhedsperspektiver og ideologiske tilgange til maden. Det skal vi arbejde med i skolen, men vi skal også gøre det i vores hjem.

Her er chili sin carne en nem og billig ret, som kan inddrages i mange forskellige forløb – lige fra vegetar og sundhed over i klima og tolkninger af mad.

 

Chili er altid en smagssag. Jeg har angivet 3-4 syltede chilier. Men du kan egentlig give den gas som du vil. Du kan også justere med chilipulver. Bare husk at tilsæt lidt ad gangen og lad retten hygge lidt inden du tilsætter mere. Lige pludselig er der feuer frei på in chili sin carne!

 

4 personer. 

 

3 gulerødder

1 rød peberfrugt

1 løg

2-3 fed hvidløg

3-4 syltede chilier eller jalapenos

100 g røde linser

20 g mørk chokolade

½ ds tomatkoncentrat

1 ds hakkede tomater

1 ds vand fra hakkede tomater

1 ds kidney bønner  

1 ds sorte bønner

1 grøntsagsbouillon terning

1 tsk spidskommen

1 1/2 tsk stødt koriander

1/2 tsk kanel

Lidt salt og peber

  1. Snit løg, chili, hvidløg og peberfrugt fint.
  2. Skræl og skær gulerødder i grove tern – ca. 0,5 x 0,5 cm.
  3. Vej linserne af.
  4. Hæld de to dåser bønner i et dørslag og skyl med under vandhanen. Stil bønnerne i dørslaget i afdrypning.
  5. Varm en gryde op til middelhøj varme.
  6. Tilsæt lidt rasp- eller solsikkeolie i gryden, sådan at hele bunden er dækket af olie.
  7. Tilsæt og svits løg, gulerødder, peberfrugt og hvidløg af i et par minutter ved middelhøj varme.
  8. Tilsæt kanel, stødt koriander og kommen og varm igennem et par minutter.
  9. Tilsæt tomatkoncentrat og hakkede tomater. Rør det hele godt sammen.
  10. Skyl og fyld dåsen fra de hakkede tomater og tilsæt vandet herfra i gryden.
  11. Tilsæt grøntsagsbouillon terningen.
  12. Lad retten simre (minus låg) ved middel varme i 30-35 minutter. Du skal lige røre et par gange undervejs, således din chili sin carne ikke brænder på. Hvis retten koger for meget og for hurtigt ind, kan du tilsætte en smule mere vand og skrue varmen en smule mere ned.
  13. 10-15 minutter inden servering tilsættes bønner og chokolade. Du kan også her justere styrken ved at tilsætte ekstra chili, hvis du vil have en lidt stærkere chili sin carne.

 

Smag retten til med salt og peber, og drys evt. med lidt finthakket forårsløg. Vi fik lidt nachos, grøntsagsstave og mascarpone, da vi var løbet før for creme fraiche. Ris eller fladbrød bruger vi også i ny og næ i hjemmet og i undervisning.

 

Tilsæt og svits løg, gulerødder, peberfrugt og hvidløg af i et par minutter ved middelhøj varme.

 

Skyl og fyld dåsen fra de hakkede tomater og tilsæt vandet herfra i gryden.

 

Smag retten til med salt og peber, og drys evt. med lidt finthakket forårsløg.

 

Vi fik lidt nachos, grøntsagsstave og mascarpone, da vi var løbet før for creme fraiche. Ris eller fladbrød bruger vi også i ny og næ i hjemmet og i undervisning.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide

    This website uses cookies. Ved continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    X